Tips en Weetjes


Dagelijks groepswandelingen met veel individuele aandacht voor uw hond

Gevaar van spelen met stok

Er komen in een dierenartsenpraktijk regelmatig honden die gewond zijn geraakt door het spelen met een stok.

Lees verder

Honden met gewrichtsklachten

Steeds meer mensen met gewrichtsklachten gebruiken Glucosamine. Maar ook bij dieren met artrose heeft het goede resultaten.

Lees verder

Vlooien kunnen ook ziekten overbrengen

Vlooien kunnen een ware ramp zijn voor uw hond en omdat de vlooien slecht tegen kou kunnen komt de invasie in de lente.

Lees verder

Controleer dagelijks je hond op teken

As het dier eenmaal volgezogen is na ongeveer 10 dagen, laat hij zich weer vallen in de omgeving en zal eitjes leggen.

Lees verder

Tips en Weetjes

Er komen in een dierenartsenpraktijk regelmatig honden die gewond zijn geraakt door het spelen met een sok. De hond heeft de stok onhandig opgevangen of is met een stok in zijn bek ergens tegen aan gelopen. De hond geeft een gil en de eigenaar zal de hond zijn bek zeker controleren. Soms komt er wat bloed uit zijn bek en de eigenaar zal voor de zekerheid vaak even langs de dierenarts gaan. In sommige gevallen echter is er niets te zien en zal de eigenaar hier ook niets mee doen. Echter weken later kunnen toch problemen ontstaan.

Keelbeschadiging
Bij die honden die wel naar de dierenarts gaan, blijken ondanks dat beetje bloed wat uit die bek kwam, soms enorme beschadigingen in de keel te zitten. Ook als er geen bloed aan te pas is gekomen kunnen er beschadigingen zijn. Deze zitten zo diep dat de eigenaar dit niet kan zien. Vooral bij honden die met een stok in de bek ergens tegenaan gelopen zijn, zien we perforaties van soms wel 20 cm. diep. De stok dringt dan vanuit de keel diep in de hals, zijdelings van, of boven het strottenhoofd. In veel gevallen breekt bovendien nog een deel van de stok af of blijven delen van de schors achter in de hals. Dit leidt tot heftige ontstekingsreacties in de hals.
Ontstekingen en abcessen
Bij honden die na het voorval niet direct voor onderzoek bij een dierenarts zijn aangeboden, zien we soms vrij snel, maar soms ook pas weken later, dergelijke ontstekingen in de hals ontstaan. De kans is vrij groot, dat er ergens in de hals hout of schors is achter gebleven. In verloop van tijd verplaatsen deze zich in de hals richting borstingang.
Behandeling
Behandeling met antibiotica leidt meestal alleen tijdelijk tot genezing van de ontstekingen en abcessen. Wanneer de kuur afgelopen is, komen de klachten weer terug. Het operatief verwijderen van schors en hout is noodzakelijk om de problemen definitief op te lossen. Hiervoor wordt een operatie via de onderkant van de hals uitgevoerd, waarbij systematisch wordt gezocht. Hoe langer hout of schors zich in de hals bevindt, des te moeilijker is het opsporen ervan. Sommige honden moeten meerdere malen geopereerd worden om alles te kunnen verwijderen.
Natuurlijk is het veel beter om in de acute fase het probleem al op te lossen. Wanneer bij keelinspectie een perforatie wordt gezien, is het verstandig direct te opereren en te zoeken naar overgebleven stukken hout of schors. In het wondgebied worden vervolgens drains (rubberen slangetjes) achtergelaten om het ontstekingsvocht een uitweg naar buiten te bieden. De perforatie in de keelholte hoeft meestal niet gehecht te worden. Alleen wanneer de perforatie zo groot is dat er bij het eten voedsel in zou kunnen komen, dient sluiting overwogen te worden.
Preventie
Honden lopen graag met iets in de bek en het gooien met stokken (die overal voor het oprapen liggen) is natuurlijk geweldig leuk. Wees u zich echter bewust van de risico 's! U kunt uw hond veel leed besparen. Beter is het te gooien met een (soft)bal. Deze moet echter niet te klein zijn voor de maat van de hond, omdat de bal dan weer in de keel kan schieten.

Vlooien kunnen een ware ramp zijn voor uw hond en omdat de vlooien slecht tegen kou kunnen komt de invasie van de vlooien er weer aan. Overigens leven de vlooien tegenwoordig met al onze lekkere verwarmde huizen het hele jaar door. Een vrouwtjesvlo kan in haar leven honderden eitjes leggen, u moet er waarschijnlijk niet aan denken. Vlooien kunnen ook ziekten overbrengen bij onze hond.

Zo zijn er honden die na de beet van een enkele vlo al een allergische reactie kan krijgen en het dier krabt zich helemaal stuk, hierdoor kunnen er allerlei bacteriele infecties ontstaan. Als dit acuut ontstaat zijn het natte wonden, de zogenaamde hotspots.
Verder kunnen vlooien ook ziektekiemen overbrengen en bloedarmoede veroorzaken. Het is dus heel erg belangrijk dat u er voor zorg dat uw hond vlo vrij is. Belangrijk hiervoor is dat u:
- alle uw honden en katten in huis behandelt met een doeltreffend vlooienbestrijdingsmiddel. Lees de gebruiksaanwijzing eerst goed door
- de omgeving waar de dieren verblijven, te denken valt bijvoorbeeld aan de mand, het tapijt, de stoel, uw auto etc., behandelt met een zogenaamde omgevingsspray. Bij voorkeur een middel waar een insectengroeiremmer in zit (IGR). Dat voorkomt verdere voortplanting van vlooien en heeft dus een langwerkend effect. U kunt bij uw dierenarts terecht voor het juiste vlooienbestrijdingsmiddel.

Steeds meer mensen met gewrichtsklachten gebruiken Glucosamine. Maar ook bij dieren met artrose heeft het goede resultaten. Heel wat honden gaan na verloop van tijd weer beter lopen en hebben duidelijk minder pijn. Glucosamine is geen medicijn, maar een eiwit dat normaliter ook al in ons lichaam voorkomt. Het zit in kraakbeen, bindweefsel en in de vloeistof in onze gewrichten.

Het Glucosamine dat u koopt bij de dierenarts of in de winkel is gemaakt uit schelpen, de schilden van krabben en garnalen. Ondertussen komt er steeds meer wetenschappelijk bewijs dat Glucosamine daadwerkelijk werkt bij gewrichtsklachten, maar hoe, dat is nog niet helemaal duidelijk. Bij artrose gaat het kraakbeen in de gewrichten langzaam steeds verder kapot. Dit kraakbeen is belangrijk om de stoten die een gewricht krijgt tijdens het bewegen op te vangen. Als het kraakbeen eenmaal stuk is en soms zelfs verdwenen, komt dit niet meer goed. Het is ondertussen duidelijk dat Glucosamine op een of andere manier helpt om de structuur van het nog aanwezige kraakbeen te verbeteren. Bovendien blijft er meer vocht in zitten, waardoor het gewricht soepeler beweegt. Maar als het kraakbeen dus bijna geheel verdwenen is, zal Glucosamine waarschijnlijk niet helpen. Glucosamine wordt vaak gegeven samen met nog andere supplementen: samen schijnen ze nog beter te werken tegen gewrichtsklachten. Het duurt een poos (4- 10 weken) voordat u merkt dat de Glucosamine gaat werken. U moet dus een hele poos geduld hebben, voordat u resultaten gaat zien.U kunt Glucosamine op vele plaatsen kopen: bij de dierenarts, in de dierenwinkel, via Internet of in Haarlem bij Van der Pigge. Laat u goed voorlichten over hoe het moet toedienen

Met de lente begint ook weer het probleem met de teken. Honden die veel in bossen en/of door strukgewas lopen, hebben grote kans dat zij een teek zullen krijgen. De teek laat zich op de hond vallen en hecht zich aan de huid. As het dier eenmaal volgezogen is na ongeveer 10 dagen, laat hij zich weer vallen in de omgeving en zal eitjes leggen. Larven groeien zo uit uit tot nimfen en om volwassen te worden hebben ook zij weer een gastheer nodig, vaak onze hond.

Buiten dat zij de huid irriteren van onze hond door de steekwond en het injecteren van speeksel, brengen zij ook met name ziekten over die met name in Zuid-Europa voor de hond dodelijk kunnen zijn. Zo brengt Ixodes teek de ziekte van Lyme over. De meeste honden zijn hier niet gevoelig voor, maar in sommige gevallen wordt de hond koortsig, verzwakt en er treden gewrichtspijnen op. Op vakantie in Zuid- en Oost-Europa brengen teken ziekten als babesiose (bloedwateren) over. Belangrijk is dus dat u voorzorgsmaatregelen neemt.
- Controleer na uw dagelijkse wandeling de hond op teken.
- Als u een teek vindt bij uw hond is het belangrijk dat deze er zo snel mogelijk wordt afgehaald. Vroeger werd gezegd dat u dit goed kon doen door er een warme uitgeblazen lucifer tegen te houden of de teek te verdoven met alcohol. Dit wordt ten zeerste afgeraden. De teek heeft op dat moment een schrikreactie en leegt zijn maag waarin de ziektenkiemen kunnen zitten. Beter is het om een goede tekentang bij uw dierenarts of dierenwinkel te halen.
- Bij uw dierenarts zijn verschillende produkten te koop die uw hond beschermen tegen besmetting door teken. Informeer bij uw dierenarts.

AANRADERS
Vakanties met de hondWandelkrant.nl Timbos.nl Met de Hond.nl Hondenpage.com
DIERENARTS
Dierenkliniek Kenaupark Dierenkliniek Bloemendaal Dierenkliniek zandvoorterallee Any Animal Sterkliniek Heiloo

hondenplaza

hondenvoeding

Welfare 4 pets

Welfare 4 Pets zorgt voor een gezondere viervoeter! Voor kwalitatief hoogwaardige gezondheidsproducten voor uw hond.

Welfare 4 Pets
0